Gepersonaliseerd kankervaccin – september 2021

Omdat myNEO (zie: DNA - RNA analyse myNEO) aan de weg aan het timmeren is en samenwerkingspartners zoekt om hun formule van analyse tot daadwerkelijk toedienen van gepersonaliseerde vaccins te realiseren voeren zij door heel Europa gesprekken met mogelijke samenwerkingspartners. Tot nog toe hebben zij één partij gevonden die aan al hun voorwaarde en aan de wet- en regelgeving voldoet. Immun-onkologisches zentrum Köln in Duitsland. Zij hebben niet alleen de rechten en benodigde goedkeuring van wet- en regelgeving om de vaccins te maken maar hebben ook al vele jaren ervaring met oncologische virusvaccins en reguliere (combinatie)behandelingen zodat zij een optimaal behandelplan kunnen opstellen, uitvoeren én opvolgen. myNEO besprak Kerwin zijn analyse met hen. Het is ontzettend fijn om een partij met kennis en ervaring naast je te hebben staan. Als particulier weet je toch minder goed waar je op moet letten en of je juiste en objectieve beslissingen neemt. 

Een week na het vieren van de derde! verjaardag van ons zoontje, ruim 2 jaar nadat mijn man uitbehandeld werd verklaard, vertrokken we naar Duitsland. Het oogde professioneel en de uitleg van de arts was als een deja vu van onze ervaring in Spanje. Inmiddels waren we zo medisch onderlegt dat we alles konden volgen en gerichte vragen konden stellen. Samen met eerder gepubliceerde resultaten van hen en de resultaten vanuit Amerika, waar ook wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het gepersonaliseerde kankervaccin, maakte het verhaal sluitend en concreet. 

Het Immun-onkologisches zentrum Köln kijkt veel meer op een holistische manier naar de best mogelijke zorg en kans op het terugdringen of zelfs genezen van de ziekte. Alles hangt met elkaar samen. Iets kan niet bekeken, geanalyseerd of behandeld worden zonder naar het geheel te kijken. Voorbeeld: Je kan het immuunsysteem wel boosten door middel van immunotherapie maar als het immuunsysteem de tumor niet kan vinden kan je boosten wat je wilt maar komt er geen bevredigend resultaat. En zal je dus ook aan de signalering van de tumor moeten werken. Of als je met heftige chemotherapie ook gezonde cellen beschadigd en je immuunsysteem flink verslechterd is het een illusie dat hetzelfde immuunsysteem wel de kracht heeft de tumor actief aan te vallen en zo langdurig resultaat te boeken. 

Na de uitslagen van het immunologisch onderzoek, waarbij ze o.a. keken naar of er een te kort was aan bepaalde immuun cellen en zo ja welke. En hoe actief ze waren of dat ze zouden zijn beschadigd et cetera, hebben ze samen met de gegevens van het myNEO rapport een persoonlijk behandelplan samengesteld. Ik zal het proberen begrijpelijk uit te leggen:

1. Met lage doseringen chemotherapie, het verhitten van de kankercellen door middel van hyperthermie* én het toedienen van een oncologisch virusvaccin** wordt ervoor gezorgd dat de kankercellen worden gedood of in ieder geval beschadigd. Dat zorgt ervoor dat er (afval)stoffen van het virus en van de tumor vrijkomen, zogenoemde antigenen. 

    *Bij hyperthermie wordt het tumorgebied van buitenaf met elektromagnetische energie verwarmd tot    41 à 43 graden Celsius. Gezonde cellen zijn tegen deze temperatuur goed bestand, kankercellen echter niet. Een deel ervan sterft af of wordt gevoeliger voor andere behandelingen. 

    **Een virus heeft altijd een cel nodig om te overleven en te vermenigvuldigen. Het oncologisch virus is zo ontwikkeld dat het zich alleen nestelt in kankercellen. Gezonden cellen zijn er tegen gewapend. Het virus maakt de geïnfiltreerde kankercel vervolgens van binnenuit kapot. Het oncologisch virus maakt niet alleen de geïnfiltreerde kankercellen kapot. Het aangeboren immuunsysteem is ook gericht op het opruimen van virussen. En laat dit virus nu precies te vinden zijn in de tumor.

2. De vrijgekomen antigenen worden uit het bloed gefilterd en verwerkt in een gepersonaliseerd vaccin zodat deze aan een immuun transportcel (de zogenoemde Dendritische cel) kan worden meegegeven. Deze transportcel komt vervolgens in de lymfeklieren in contact met de T-cellen (afweercellen). De Transportcellen geven daar hun antigenen aan de T-cellen af die vervolgens ‘weten’ waar ze in het lichaam moeten zijn. Ze zoeken als het ware cellen met zelfde antigenen als zij hebben meegekregen en aangezien deze antigenen tumor specifiek/ van de tumor afkomstig zijn kunnen ze heel gericht te werk gaan. Het voordeel van antigenen uit het bloed is dat het lichaamseigen en vooral heel actueel is. De antigenen zijn op dat moment van de tumor afkomstig. 

3. Omdat de antigenen vanuit het bloed wellicht beschadigd kunnen zijn zal de behandeling kracht worden bijgezet door de ‘ingrediëntenlijst’ vanuit het rapport van myNEO (zie hoofdstuk ‘DNA - RNA analyse myNEO’ van mijn blog) ook toe te voegen aan het gepersonaliseerde vaccin. Deze eiwitten/ antigenen zijn gevonden op biopt-weefsel dus tumor specifiek maar komen wel uit een laboratorium zodat deze niet verdund of beschadigd zijn.

4. Tijdens en tussen alle behandelingen zal de voortgang worden gemonitord door middel van bloedonderzoek. Zo kan er direct geschakeld worden als er meer of minder van het één of van het ander nodig is. 

5. Tijdens of na stap 3 kan er gekozen worden om immuun checkpointremmers (immunotherapie) toe te voegen. Immuuntherapie haalt de rem van het immuunsysteem af. Omdat deze behandeling de rem van het immuunsysteem in het algemeen er af haalt loop je dus het risico op dat het immuunsysteem ook gezonde cellen gaat aanvallen. Zoals bijvoorbeeld het geval was met de darmontsteking (Colitis) van Kerwin. Waarschijnlijk is deze fase van de behandeling al niet meer nodig en wordt derhalve bewaard tot het laatst en alleen ingezet indien noodzakelijk. 

Het klinkt volgens onze behandelende oncologen en in onze oren veelbelovend. We hebben er samen met myNEO heel veel vertrouwen in. Het academische Erasmus MC wil nu zelfs over onze schouder meekijken en op de hoogte blijven van de (bloed)resultaten. Het wordt aangemerkt als de toekomst van kankerbehandeling. De laatste hindernis naar een langer gelukkig leven is echter de financiën. Zou je ons daarbij willen helpen? Ga dan naar: onze crowdfunding pagina en draag daarmee niet alleen bij aan onze droom maar ook aan de toekomst van gerichtere kankerbehandeling. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat voorafging

De hel van 29 november 2018