35. DNA - RNA analyse myNEO

We dachten met de zeer uitgebreide DNA analyse van de Hartwig Medical Foudation het totale plaatje van welke eigenschappen de tumorcellen bevatten compleet te hebben. Via een medische publicatie lazen we echter over het Belgische biotech bedrijf myNEO. Door middel van de combinatie van DNA, RNA en bloedanalyse maken zij een nog uitgebreider rapport en dan voornamelijk ten behoeve van een gepersonaliseerd kankervaccin. Kort gezegd zoeken zij de eiwitten op die alleen op het tumorweefsel voorkomen en niet op gezonde cellen. Als je deze in een vaccin verwerkt kan je het immuunsysteem sturen naar de foute cellen en omdat het lichaamseigen is en een zeer gerichte therapie kleven er erg weinig mogelijke bijwerkingen aan. 

We namen contact op en werden snel en zeer vriendelijk geholpen. Ook voor hen was het bijzonder dat een particulier bij hen aanklopte. Verwachtingen werden ook meteen gemanaged want omdat zij pas twee jaar bestonden en het een vooruitstrevende techniek is zouden de kosten hoog zijn en hadden ze op dat moment zelf nog niet de faciliteiten en de benodigde akkoord op wet- en regelgeving om de vaccins dan ook daadwerkelijk te maken. Er zijn echter genoeg bedrijven die het kunnen maken. Helemaal sinds de Covid-vaccins is de techniek en de wet- en regelgeving snel ontwikkeld. Echter is het sterk de vraag of deze organisaties willen en mogen produceren voor een individu buiten studieverband. 

Gezien de kosten hebben we getwijfeld of we deze analyse zouden laten uitvoeren. Tevens zou er ook minimaal weer twee maanden over heen gaan en dan heb je nog geen vaccin. Hadden we die tijd wel? De theorie voelde echter zo goed en verschillende oncologen die we spraken onderschreven de juistheid van de theorie en gaven aan dit te zien als de toekomst van kankerbehandeling. Wie niet gokt heeft so wie so verloren in ons geval dus we gingen er voor. Het Hartwig verleende wederom zijn medewerking. Hun DNA analyse en resterend bioptmateriaal werd naar BelgiĆ« gestuurd en na ruim twee maanden kregen we de rapport presentatie van onze contactpersoon en de data-analist van myNEO. Verhelderend en reuze interessant. Maar het belangrijkste was dat ze unieke eiwitten hadden kunnen vinden dus de ‘ingrediĆ«ntenlijst’ voor het vaccin lag klaar. En we hadden al de toezegging van een oncoloog om het vaccin toe te dienen en te monitoren. Mijn nieuwe uitdaging werd: een biotech of farmaceut vinden die het vaccin wil maken. De bedrijven die ik aanschreef of belde reageerde allemaal vol verbazing en reuze enthousiast. Behalve dat het fijn is om bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent kochten we er niks voor want niemand kon ons concreet helpen aan het vaccin. In de meeste gevallen door beperkingen van wet- en regelgeving.

Reacties